Όραμα και Θεμελιώδεις Αρχές του Κινήματος

  1. ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Το ΝΕΟ ΚΥΜΑ – Η ΑΛΛΗ ΚΥΠΡΟΣ είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό κίνημα, ένα ανοιχτό βήμα προβληματισμού, ελεύθερης έκφρασης, διαλόγου και προτάσεων για τη δημιουργία της «Άλλης Κύπρου». Αποτελεί σημείο συνεύρεσης παραγωγικών, δημιουργικών πολιτών που αγαπούν και παθιάζονται με αυτόν τον τόπο, που αρνούνται να συμβιβαστούν με τη στασιμότητα και την αδράνεια και θέλουν να δουν τη χώρα μας να προοδεύει, να εκσυγχρονίζεται και να γίνεται καλύτερη. Είναι ένα κίνημα ανθρώπων που οραματίζονται μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία στην Κύπρο, η οποία θεμελιώνεται στον πολιτισμό και στην παράδοσή της, χωρίς να εγκλωβίζεται από αυτή.

Το NEO KYMA – Η ΑΛΛΗ ΚΥΠΡΟΣ είναι σύμμαχος των δυνάμεων που ταυτίζονται με τη δύναμη της γνώσης, την αναζήτηση της προόδου και της καινοτομίας, την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικής οικονομίας, πάντα με αρχές το κοινωνικό αντίκρισμα, το βιώσιμο, ποιοτικό, αξιοκρατικό και δίκαιο περιβάλλον εργασίας και με σεβασμό στον φορολογούμενο πολίτη.

Το ΝΕΟ ΚΥΜΑ – Η ΑΛΛΗ ΚΥΠΡΟΣ αναγνωρίζει ότι το μέγεθος μιας χώρας δεν εξαρτάται από το γεωγραφικό ή το πληθυσμιακό της μέγεθος, αλλά από το μέγεθος των ικανοτήτων και της δημιουργικότητας των ανθρώπων της.

Το ΝΕΟ ΚΥΜΑ – Η ΑΛΛΗ ΚΥΠΡΟΣ οραματίζεται μια κοινωνία που νιώθει περήφανη για όλους όσοι κάνουν το κάτι παραπάνω, για εκείνους που ξεχωρίζουν για τη δουλειά και την προσφορά τους, για εκείνους που θέλουν και προσπαθούν έμπρακτα να κάνουν τη χώρα μας καλύτερη. Με την αντίληψη ότι η αριστεία αποτελεί σημαντικό κίνητρο εξέλιξης, πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, οδηγείται η προσπάθεια σε διαρκώς υψηλότερο πήχη των προσδοκιών και απαιτήσεων μας, πρώτα από τον εαυτό μας. Η επιδίωξη του καλύτερου είναι η πυξίδα για το αύριο του τόπου μας.

Το ΝΕΟ ΚΥΜΑ – Η ΑΛΛΗ ΚΥΠΡΟΣ οραματίζεται ένα ισχυρό πολιτειακό σύστημα βασισμένο σε δημοκρατικές αρχές και ηθικές αξίες. Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή διαφθοράς, διαπλοκής, νεποτισμού, αναξιοκρατίας, αναποτελεσματικής διακυβέρνησης και διοίκησης που ζημιώνει τους πολίτες, παρακάμπτει την ισονομία, υπονομεύει τους θεσμούς και τελικά βλάπτει τη χώρα και το μέλλον των παιδιών μας.

Το ΝΕΟ ΚΥΜΑ – Η ΑΛΛΗ ΚΥΠΡΟΣ πρεσβεύει την συμπεριληπτική κοινότητα και την υπεύθυνη ατομικότητα. Μία αξιοπρεπής κοινωνία χρειάζεται και τα δύο. Οραματιζόμαστε μια Κύπρο πολυσυλλεκτική, πολυεπίπεδη και υπερκομματική. Το ΝΕΟ ΚΥΜΑ – Η ΑΛΛΗ ΚΥΠΡΟΣ στέκεται απέναντι στις κοινωνικές ανισότητες και σε κάθε μορφή διάκρισης. Το ΝΕΟ ΚΥΜΑ – Η ΑΛΛΗ ΚΥΠΡΟΣ αναγνωρίζει ως μεγάλο πλούτο της κοινωνίας τη διαφορετικότητα, την οποία και αγκαλιάζει. Οραματιζόμαστε ένα κοινωνικό κράτος που βάζει στο επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πολίτη.

Το ΝΕΟ ΚΥΜΑ – Η ΑΛΛΗ ΚΥΠΡΟΣ είναι βαθιά προσηλωμένο στη διαφύλαξη των δημόσιων αγαθών που ορίζουν μια πολιτισμένη κοινωνία, πρωτίστως την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη:
• Η πρόσβαση σε ποιοτική παιδεία είναι βασικό στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης και ο πλέον αποτελεσματικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας
• Η πρόσβαση του συνόλου των πολιτών σε ένα σύγχρονο, δημόσιο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας υψηλών προδιαγραφών αποτελεί σημαντικό στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας
• Η διαφύλαξη των δημόσιων αγαθών της ασφάλειας και της δικαιοσύνης και η δημιουργία των απαραίτητων κοινωνικών συμβολαίων αποτελούν προτεραιότητα, πάντα με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Το αίσθημα ασφάλειας είναι πρωταρχική ανάγκη του κάθε ανθρώπου, ώστε να μπορεί να λειτουργεί και να εξελίσσεται ως μονάδα και ως κοινωνικό σύνολο.

Το ΝΕΟ ΚΥΜΑ – Η ΑΛΛΗ ΚΥΠΡΟΣ προωθεί την πράσινη αειφόρο ανάπτυξη και τη γαλάζια οικονομία. Συνταυτίζεται με τις διεθνείς οργανώσεις που παλεύουν ενάντια στις πρακτικές που προκαλούν κλιματική αλλαγή και κλιματική κρίση. Η ποιοτική ζωή σε ένα γνήσιο, φυσικό περιβάλλον αποτελεί όχι μόνο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και προϋπόθεση για επιβίωση και μακροημέρευση και γι’ αυτό η προσπάθεια να το προστατεύσουμε και να το διατηρήσουμε είναι προτεραιότητα.

Το ΝΕΟ ΚΥΜΑ – Η ΑΛΛΗ ΚΥΠΡΟΣ προωθεί τον πολιτισμό και τον αθλητισμό στην κοινωνία και στους νέους ιδιαίτερα, διότι θεωρεί ότι έτσι δημιουργούνται και ενισχύονται σημαντικές αξίες, όπως αυτές της συνεργασίας, της ομαδικότητας, της δικαιοσύνης. Η προώθηση του πολιτισμού και του αθλητισμού αποτελούν, επιπρόσθετα, ιδιαίτερα σημαντικά μέσα στην ενδυνάμωση των ασθενέστερων κοινωνικοοικονομικών ομάδων, δίνοντάς τους μεγαλύτερα εφόδια και ευκαιρίες.

Το ΝΕΟ ΚΥΜΑ – Η ΑΛΛΗ ΚΥΠΡΟΣ προσβλέπει στη συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά Φόρα (Fora) για την προώθηση των αρχών και των στόχων της και που εγκολπώνονται και προωθούν την ευρωπαϊκή ενοποίηση, έχοντας ως θεμέλιο τον σεβασμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε λαού.

Το ΝΕΟ ΚΥΜΑ – Η ΑΛΛΗ ΚΥΠΡΟΣ πιστεύει ότι η διαίρεση του τόπου μας και ο βίαιος διαχωρισμός των κοινοτήτων και των ανθρώπων του μπορούν να ηττηθούν. Προσβλέπει σε μια Κύπρο ελεύθερη, ειρηνική και ενωμένη, που θα λειτουργεί στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Η ελεύθερη «Άλλη Κύπρος» θα προκύψει μόνο με τον οραματισμό και την εγρήγορση του συνόλου των πολιτών.

X