Όποιος έχει απαιτήσεις έχει και υποχρεώσεις – ο ρόλος του Κύπριου πολίτη για ένα καλύτερο αύριο

Της Ιωάννας Αχιλλέως Ζαβιτσανάκη*

Αφήνουμε πολλά να περάσουν και να ξεχαστούν. Είμαστε υπερβολικά παθητικοί και ανεχτικοί.  Δεν θα πω αδιάφοροι. Δεν θα το πω διότι και άποψη έχουμε, και φωνή έχουμε και όραμα και προσδοκίες και απαιτήσεις. Έχουμε άποψη και θα την εκφράσουμε. Έχουμε φωνή και θα ακουστεί. Έχουμε όραμα και θα βεβαιωθούμε ότι θα πραγματοποιηθεί. Έχουμε προσδοκίες και θα απαιτήσουμε να υλοποιηθούν. Επειδή την Κύπρο μας την αγαπάμε και θέλουμε να ξανά νοιώσουμε περήφανοι γι’ αυτήν.

Όμως, όποιος έχει απαιτήσεις, έχει και υποχρεώσεις. Εδώ που φτάσαμε, κανείς μας δεν μπορεί να παραμείνει ήσυχος. Δεν αρκεί πια να λέμε ότι εμείς δεν φταίμε σε τίποτα αφού δουλεύουμε σκληρά και τίμια και διατηρούμε τις αρχές και τις ηθικές μας αξίες. Πρέπει να απαιτούμε το ίδιο από το κοινωνικό σύνολο και ειδικά από αυτούς που μας εκπροσωπούν, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι υποδείγματα των παραδοσιακών αξιών της εντιμότητας, του ήθους και της αρετής για να εμπνέεται θετικά όλο το φάσμα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Έχουμε υποχρεώσεις επειδή η ανοχή με τον καιρό μεταφράζεται σε αποδοχή. Μετά από κάποιο σημείο, ακολουθεί και η αφομοίωση. Μπορεί όχι από εμάς τους ίδιους, αλλά από άλλους που παρακολουθούν και προσαρμόζονται στο σύστημα. Και ας μην εκπλαγούμε αν αύριο, αυτοί οι άλλοι είναι τα ίδια τα παιδιά μας…

Τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν εμείς ως πολίτες και ως μέλη της κοινωνίας;

  • Για να έχουμε άποψη πρέπει να ενημερωνόμαστε. Και βάσει της σωστής ενημέρωσής μας, πρέπει να αντιδρούμε και να ζητούμε εξηγήσεις και συνέπειες όπου απαιτείται.
  • Να αναγνωρίζουμε την τόλμη όσον παλεύουν για το κοινό καλό, σε οποιοδήποτε επίπεδο, και να στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς. Το ενδιαφέρον μας και η στήριξή μας ωφελεί και τους ανεξάρτητους θεσμούς, τροφοδοτώντας το θάρρος τους να αντιστέκονται στην διαφθορά και στην αυθαιρεσία και ενδυναμώνοντας το κύρος τους. Έτσι, θα σταματήσουμε να δίνουμε τροφή σε τρίτους που έχουν πολλά να κερδίσουν από την προβολή μιας σάπιας εικόνας της χώρας μας.
  • Όσο ανεχόμαστε τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, αποδυναμώνουμε από μόνοι μας τις αξίες και τον πολιτισμό μας, δίνοντας λανθασμένα μηνύματα στα παιδιά μας. Να μένουμε λοιπόν μακριά από αυτούς που επιδεικνύουν ηθικά απαράδεκτες συμπεριφορές, περιθωριοποιώντας τους και δακτυλοδείχνοντάς τους.
  • Να αντιληφθούμε τη μετασχηματιστική ικανότητα ενωμένων κοινωνικών συνόλων, συμμετέχοντας, με όποιο τρόπο μπορούμε, σε κοινωνικοπολιτικές οργανώσεις με τις οποίες ταυτιζόμαστε επί της ουσίας. Ενωμένοι, έχουμε τη δύναμη να πιέζουμε για πρακτικές και τεκμηριωμένες λύσεις στα πραγματικά προβλήματα του τόπου μας.
  • Να μην υποτιμούμε τη σημασία, τη δύναμη και τον αντίκτυπο της ψήφου μας, ψηφίζοντας πάντα με σύνεση και υπευθυνότητα και όχι για μικροπολιτικά συμφέροντα. Ας μην ξεχνούμε ότι αυτοί που εκλέγονται μας εκπροσωπούν και μας αντιπροσωπεύουν εντός καθώς και εκτός της χώρας μας.

Εναπόκειται τώρα στον καθένα από εμάς να σκεφτεί και να αποφασίσει πόσο μεγάλο ρόλο θα παίξει στην προσπάθεια ορθοπόδησης του τόπου μας.

*Η Ιωάννα Αχιλλέως Ζαβιτσανάκη είναι επιχειρηματίας και μέλος του 77μελούς συμβουλίου του «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος».

X