Οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων δικαιούνται πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας τους

Για δέκα και πλέον χρόνια το πολιτικό σύστημα εμπαίζει γονείς και μαθητές ιδιωτικών σχολείων. Πάρα τις κατά καιρούς υποσχέσεις και παρά το γεγονός ότι οι γονείς που επιλέγουν την ιδιωτική παιδεία, εξακολουθούν να  φορολογούνται όπως όλοι οι υπόλοιποι, συμβαίνει μια πολύχρονη αδικία εις βάρος τους.

Τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων αρνούνται επίμονα να δώσουν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας στα παιδιά που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία, ώστε να μπορούν να εισέρχονται στα δημόσια πανεπιστήμια με βάση τα αποτελέσματα των διεθνών εξετάσεων.

Ένα αμαρτωλό τρίγωνο φροντιστηριακών συμφερόντων, συντεχνιακής παρακμής και πολιτικής ψηφοθηρίας κλείνει τον δρόμο προς αυτά τα παιδιά.

Ωστόσο, η λύση είναι πολύ απλή. Οι μαθητές των ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν με ποιο σύστημα θα θέλουν να διεκδικήσουν θέση στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου (Παγκύπριες ή Διεθνείς Εξετάσεις) και αναλόγως να μοιράζονται οι θέσεις. Οι θέσεις αυτές θα μπορούν να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 20%, για να καλύψουν ανάγκες παιδιών που πλέον λόγω οικονομικών δυσχερειών και όχι μόνο δεν θα έχουν πρόσβαση στα βρετανικά ή άλλα πανεπιστήμια. Ειδικά φέτος θα πρέπει να προβλεφθούν μαζικές μεταγραφές εξαιτίας της πανδημίας.

Το να χύνονται κροκοδείλια δάκρυα από κόμματα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές μας για πρόσβαση στη Μ. Βρετανία δεν είναι μόνο ένα κακόγουστο αστείο αλλά ξεκάθαρη υποκρισία. Οι μαθητές και οι γονείς τους ξέρουν πολύ καλά, εδώ και μια δεκαετία, ποιος μέσα στη Βουλή τους έκλεινε και τους κλείνει το δρόμο για πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας.

 Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του κοινωνικο-πολιτικού κινήματος «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» είναι η ισοτιμία και ισοπολιτεία και γι’ αυτό θα παλέψουμε για το δικαίωμα αυτών των παιδιών να έχουν πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας.

X