Οι επιπτώσεις της “κουλτούρας των σκουπιδιών”

Της Ξένιας Οικονομίδου*

Ανακοινώθηκαν την 1η Ιουνίου τα αποτελέσματα για την κολυμβητική περίοδο του 2020 σύμφωνα με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Διαχείριση της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης. Η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη με 100% συμμόρφωση. Ακολουθούν Αυστρία, Ελλάδα και Μάλτα.

Μας γεμίζει υπερηφάνεια αυτή η πρωτιά που είναι, εν πολλοίς, αναμενόμενη. Με υψηλή ηλιοφάνεια και αλατότητα στις θάλασσές μας, έχοντας φράξει τα ποτάμια και κατασκευάσει αποχετευτικά συστήματα, χωρίς βαριά βιομηχανία η Κύπρος δεν έχει λόγο να μην είναι πρώτη.

Όμως την πιο πάνω όμορφη εικόνα λερώνουν τα πολλά σκουπίδια που υπάρχουν στις παραλίες και στη θάλασσα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τοπικών αρχών, που σε κάποιες περιπτώσεις αδειάζουν τους κάδους 2 και 3 φορές ημερησίως, αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα. Τα σκουπίδια δεν φυτρώνουν από μόνα τους στις παραλίες, κάποιοι ασυνείδητοι τα αφήνουν πίσω τους. Ακόμα και στην ενδοχώρα αν απορρίψουμε κάτι, θα βρει τον δρόμο του για να καταλήξει στη θάλασσα.

Οι επιπτώσεις της “κουλτούρας των σκουπιδιών”, που επικρατεί σήμερα, δηλαδή του να πετάμε πλαστικά ή άλλα απορρίμματα στο έδαφος ή στη θάλασσα, είναι ολοφάνερες στα νερά και στους ωκεανούς. Τα πλαστικά και άλλα απόβλητα μολύνουν όλο και περισσότερο τους ωκεανούς μας και σύμφωνα με υπολογισμούς των επιστημόνων έως το 2050 οι θάλασσες θα περιέχουν περισσότερα απόβλητα από ψάρια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει επιβάλει την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης (single use plastics) για τα οποία υπάρχουν εύκολες εναλλακτικές επιλογές: μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού), πιάτα, καλαμάκια, μπατονέτες, αναδευτήρες ποτών και καλαμάκια στήριξης μπαλονιών. Οι ευρωβουλευτές συμπεριέλαβαν τις συσκευασίες τροφίμων κατασκευασμένες από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα προϊόντα από οξοδιασπώμενα πλαστικά στον κατάλογο.

Οι κανόνες της ΕΕ, που εγκρίθηκαν στις 27 Μαρτίου 2019 από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφορούν τα 10 πιο διαδεδομένα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που βρέθηκαν σε ευρωπαϊκές παραλίες καθώς και πλαστικά απόβλητα από αλιευτικά εργαλεία. Αυτά τα προϊόντα μαζί αποτελούν το 70% των απορριμμάτων στις παραλίες.

Ας ελπίσουμε ότι η εφαρμογή στις 3 Ιουλίου της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης θα αμβλύνει το πρόβλημα και θα εξωραΐσει το δώρο της φύσης που είναι οι ακτές μας.

Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση είναι και κοινωνική ανάγκη. Είναι καθρέφτης του πολιτισμού μας και ακτινογραφία της κουλτούρας μας.

Ξένια Οικονομίδου είναι Συντονίστρια Επικοινωνίας και Προβολής του “Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος”.

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X