Ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Τη μετατροπή του χώρου της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης σε Πνεύμονα Πρασίνου ζητά η Ομάδα Πρωτοβουλίας για μια Ανθρώπινη Έγκωμη, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος 250.000 τ.μ. είναι το τελευταίο κρατικό ενιαίο τεμάχιο εντός μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής.
Στις 10 Μαΐου 2022 έγινε δημόσια παρουσίαση κυκλοφοριακής μελέτης από μελετητές που διόρισε η κυβέρνηση. Εκεί ενημερώθηκαν οι λιγοστοί κάτοικοι που το έμαθαν τυχαία και συμμετείχαν, ότι το «Κέντρο Καινοτομίας» θα περιλάμβανε:
- Γραφεία για κέντρα εκπαίδευσης
- Ερευνητικό Kέντρο και εργαστήρια
- Εξοπλισμένους γραφειακούς χώρους για άμεση εγκατάσταση (co-working space)
- Ξενοδοχειακή Μονάδα
- Συνεδριακό Κέντρο
- Εστιατόρια
- Καφετέριες
- Διαμερίσματα για οικιστική χρήση
- Κεντρικό, Αφετηριακό και Τερματικό Σταθμό για περισσότερα από 70 λεωφορεία
- Μεγάλο χώρο στάθμευσης στο Λευκόθεο και Μακάρειο Στάδιο για αυτοκίνητα των οποίων οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται από τα λεωφορεία (park and ride).
Για διευκόλυνση:
- Η Λεωφόρος Λευκοθέου μετατρέπεται σε λεωφόρο 6 λωρίδων
- Κατασκευάζεται μια νέα λεωφόρος μόλις 500 μέτρα από τη Λεωφόρο Λευκοθέου, η οποία θα περάσει δια μέσου μιας ήσυχης οικιστικής περιοχής.
Στη συνέχεια, και παρόλο που το σύνολο των παρευρισκόμενων στην παρουσίαση δημοτών αντιτάχτηκε στην περιγραφείσα σε αυτούς ανάπτυξη και ζήτησαν ομόφωνα και επιτακτικά όπως ο χώρος της Κρατικής Έκθεσης μετατραπεί σε ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, ανοιχτό σε κάθε πολίτη και δημότη, το Δημοτικό Συμβούλιο σε τρεις μόνο μέρες, ψήφισε ομόφωνα ότι αποδέχεται την πρόταση για δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας και Έρευνας.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για μια Ανθρώπινη Έγκωμη έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και συλλογής υπογραφών και απαιτεί να αρθεί η απόφαση. Προτείνει τη μετατροπή της κρατικής γης, σε ένα μεγάλο, κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο πρασίνου, άθλησης και ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες, που θα μπορούσε να συνδεθεί με τους χώρους του Λευκόθεου και του Μακάρειου Σταδίου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία και πράσινη έκταση γης, ελεύθερα προσβάσιμη για το κοινό.
Τα έργα που προτείνονται και η αύξηση της κυκλοφορίας οχημάτων θα αλλοιώσουν την οικιστική φυσιογνωμία της Έγκωμης και θα επιδράσουν πάρα πολύ αρνητικά στην καθημερινή ζωή των δημοτών της, με αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ηχορύπανσης, και της φωτορύπανσης. Επιπλέον, η πρόταση εγείρει ένα ζήτημα αρχής: εκείνο της λανθάνουσας ιδιωτικοποίησης κρατικής γης και της παράδοσής της σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Προς μεγάλη απογοήτευση των δημοτών το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε βεβιασμένα στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 να εγκρίνει το έργο και να προσθέσει υπηρεσίες, κρίνοντας επαρκές το 20% του χώρου ως πάρκου.
Οι δημότες θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους. Η Λευκωσία, κυρίως η Δυτική, έχει ανάγκη από έργα σωστά σχεδιασμένα στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης – και όχι της «αρπαχτής» – τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Χρειάζεται λιγότερο μπετόν και περισσότερο καθαρό αέρα, πράσινο και δημόσιους χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους και ασφαλείς.
Μέσα στο σχέδιο «ανάπτυξης» απλώς εισήχθησαν τα κέντρα καινοτομίας σε μια προσπάθεια να ξεγελάσουν τους κατοίκους της Έγκωμης. Τα κέντρα καινοτομίας σήμερα σε διεθνές επίπεδο τοποθετούνται μέσα στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα, εκεί όπου εργάζονται οι ερευνητές και διεξάγεται η έρευνα και η ανάπτυξη.