News Wave – Ιούνης 2020

Οδεύουμε προς την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων με ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς, από τη μία μας καθησυχάζει το γεγονός ότι έχουμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, από την άλλη παρατηρούμε ότι δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας δεν λαμβάνουν πλέον τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και θέτουν σε κίνδυνο τους υπόλοιπους.
Μία εισήγηση είναι όπως το κράτος, πέραν των συστάσεων, να επιβάλει κάποια επιπρόσθετα μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση ιατρικής μάσκας. Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχίσει πιο εντατικά τους τυχαίους ελέγχους, καθώς ο κίνδυνος παραμένει και αναμένεται αυξημένος λόγω και του ανοίγματος των αεροδρομίων.

Ομάδα Νέων «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος»

Η Ομάδα Νέων «ΝΚ» πραγματοποίησε την Τετάρτη 10 Ιουνίου τηλεδιάσκεψη γνωριμίας με τα νεαρά μέλη του Κινήματος, όπου συζήτησαν το όραμα και τους σκοπούς του Κινήματος, θέματα που απασχολούν τους νέους, όπως ο τομέας της εργοδότησης και της εργασίας γενικότερα, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνέπειες που επέφερε ο Covid-19 στην οικονομία και πώς μπορούν να συμβάλουν στην επίλυσή τους.

Μάριος ΣτυλιανούΠαράλληλη Βουλή

Ο Μάριος Στυλιανού, Συντονιστής των Θεματικών Επιτροπών του Κινήματος, είναι και επίσημα μέλος της Παράλληλης Βουλής για το Περιβάλλον, την Οικολογία-Αειφορία και την Υγεία. Πιστεύουμε ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες του θα συμβάλουν καθοριστικά στην πρόοδο του τόπου μας στους τομείς αυτούς. Συγχαίρουμε τον Μάριο και του ευχόμαστε καλή αρχή και παραγωγική δουλειά.

Η Άλλη Κύπρος
Οι διεργασίες για τον σχεδιασμό μιας άλλης Κύπρου συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Έξι Θεματικές Επιτροπές εργάζονται για την προετοιμασία επτά προτάσεων.

  • Τα μέλη της ΘΕ Έρευνα και Καινοτομία μετά τη συλλογή στοιχείων τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό εργάζονται ώστε να ετοιμάσουν την πρόταση για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.
  • Η ΘΕ Παιδεία εργάζεται για την ετοιμασία της πρότασης για το «Σύγχρονο Σχολείο», λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ετοιμαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που να ικανοποιεί και να εξυπηρετεί όλους.
  • Η ΘΕ Εσωτερική Διακυβέρνηση και Δικαιοσύνη μελετά προηγούμενες προτάσεις που κατατέθηκαν για την Οριζόντια Ψηφοφορία όπως επίσης και για το Σύνταγμα της Δημοκρατίας, ώστε να δημιουργήσει και να παρουσιάσει μία πρόταση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία του λαού.
  • Η ΘΕ Περιβάλλον και Αειφορία μελετά σχέδια που εφαρμόστηκαν σε προηγμένες χώρες για Ενεργειακά Αυτόνομες Κοινότητες και συζητά πώς αυτά μπορούν να εφαρμοστούν στην Κύπρο. Επίσης διερευνά και τη δημιουργία σχεδίου για την Κυκλική Οικονομία, μελετώντας όλες τις παραμέτρους που αυτό αγγίζει.
  • Η ΘΕ Υγεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τα μέλη της, ώστε να ετοιμάσει πρόταση δημιουργίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, εξηγώντας την αναγκαιότητά του, βάσει και όλων όσα ζήσαμε και που δυστυχώς ακόμα ζούμε.
  • Η ΘΕ Οικονομία θα ετοιμάσει σχέδιο για την Ψηφιακή Οικονομία και πώς αυτό θα βοηθήσει την Πολιτεία και στην πάταξη της φοροδιαφυγής μεταξύ άλλων.

Όταν ετοιμαστούν οι προτάσεις, θα κοστολογηθούν και θα δοθούν στη δημοσιότητα. Όσοι από εσάς επιθυμείτε να εργαστείτε σε μία από τις πιο πάνω προτάσεις παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο: info@neokyma.org.cy

Άρθρα

Μέλη και φίλοι του Κινήματος συγγράφουν άρθρα που αφορούν κυρίως την επικαιρότητα, μέσα από τη δική τους επαγγελματική και επιστημονική σκοπιά, αναδεικνύοντας, προβλήματα, εκφράζοντας, ανησυχίες και απόψεις και προπαντός προτείνοντας λύσεις. Αρκετά από τα άρθρα αυτά δημοσιεύονται και στα μεγαλύτερα εγχώρια ΜΜΕ. 

Άρθρα από: Χριστιά, Χριστοφίδη, “ΝΚ”, Βωνιάτη, Ελευθερίου


“Η καλύβα του μπάρμπα-Θωμά”
Η Harriet Beecher Stowe αγνόησε τη λογική και την επιστήμη και επέλεξε την καρδιά ως κριτήριο της ανθρωπιάς.
Το ίδιο θα κάνει και ο Martin Luther King έναν αιώνα αργότερα στον περίφημο λόγο του «Έχω ένα όνειρο». Η καρδιά του μπάρμπα-Θωμά έγινε πολιτικός λόγος και όνειρο συναδέλφωσης. Όπως έγραφε ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα της ανθρωπότητας, ο Γάλλος φιλόσοφος, φυσικομαθηματικός και θεολόγος Blaise Pascal, «η καρδιά έχει τη δική της λογική, που η λογική δεν γνωρίζει». Δείτε ολόκληρο το άρθρο του καθηγητή Παναγιώτη Χριστιά εδώ

«Η Κύπρος μπορεί να γίνει η Δανία του Νότου!»
Στην ιστορία της ανθρωπότητας, τα έθνη που είχαν ανέκαθεν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ήταν αυτά που είχαν επιστημονική και τεχνολογική υπεροχή αλλά και ταυτόχρονα πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια. Οι μεγάλες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λαμβάνουν πάντα μονοπωλιακό χαρακτήρα. Είναι αυτή τη λογική που θέλει να ανατρέψει η πρόταση μου. Ας δημιουργήσουμε έναν ενάρετο ενεργειακό κύκλο για την άλλη Κύπρο. Δείτε ολόκληρο το άρθρο του καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη εδώ.
 
“Το Μεγάλο Φαγοπότι στο Παρασκήνιο μιας Κομματικής Απάτης”
Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας να παρέμβει και να αποκαλύψει πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δόθηκαν στο ΑΚΕΛ και στην ΕΔΕΚ, πέραν της κρατικής χορηγίας. Τα δύο κόμματα είχαν το θράσος να αιτηθούν από το Υπουργείο Εργασίας ανεργιακά επιδόματα για κομματικούς έμμισθους, φορτώνοντας στους πολίτες τους μισθούς των υπαλλήλων τους, πέραν της κρατικής χορηγίας που ήδη παίρνουν. Δείτε ολόκληρο το άρθρο του Κινήματος εδώ.

“Οι Τέχνες, το έρεισμα και η αναστήλωση της ψυχικής μας υγείας εν καιρώ εγκλεισμού”
Κανένας άνθρωπος δεν είχε προβλέψει την τεράστια ανατροπή που θα επέφερε πρωτόγνωρες και δραματικές αλλαγές η πανδημία του Covid-19 όχι μόνο στην παγκόσμια οικονομία αλλά και σε κοινωνικο-πολιτισμικό επίπεδο. Σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες η τέχνη λειτούργησε σαν βάλσαμο και απάλυνε την ψυχή μας μέσα σε αυτό τον εξωπραγματικό κυκεώνα που ζήσαμε. Δείτε ολόκληρο το άρθρο της εκπαιδευτικού Χριστίνας Βωνιάτη εδώ.

“Παράνομη απόλυση: πόσα δικαιούμαι; (πίνακας: 2019-2020)
Οι υπάλληλοι γενικότερα χρειάζεται να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τα ποσά που περίπου ενδέχεται να επιδικαστούν υπέρ τους, σε περίπτωση που οι εργοδότες προχωρήσουν σε παράνομες απολύσεις. Σε προληπτικό στάδιο, αυτό μπορεί να αποτελέσει και σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στις όποιες πιέσεις δέχεται ένας υπάλληλος από τον εργοδότη του. Δείτε ολόκληρο το άρθρο του δικηγόρου Αλέξανδρου Ελευθερίου εδώ.

Αρχές του επόμενου μήνα τα εγκαίνια του οικήματος «ΝΚ»
Το οίκημα «ΝΚ» είναι σχεδόν έτοιμο για να ανοίξει και επίσημα τις πόρτες του και να υποδεχτεί τα μέλη και τους φίλους του. Η Εκτελεστική Επιτροπή προγραμματίζει την πρώτη της συνάντηση το Σάββατο 20 Ιουνίου εντός του οικήματος το οποίο βρίσκεται στη Λεωφόρο Διγενή Ακρίτα 1, στη Λευκωσία. Ο φυσικός χώρος πιστεύουμε ότι θα επιτρέψει την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία του Κινήματος.

Απόψεις/ιδέες

Όσοι επιθυμούν να αρθρογραφήσουν για την ιστοσελίδα του Κινήματος είναι ευπρόσδεκτοι. Μπορείτε να επιλέξετε θέματα που κατέχετε ή είστε ειδικοί σε αυτά και κυρίως θέματα που απασχολούν το ευρύτερο κοινό. Τα άρθρα πρέπει να κυμαίνονται από 500 ως 800 λέξεις. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο: info@neokyma.org.cy

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X