Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια πολιτικών προσώπων

Το θέμα απασχολεί τη δημοσιότητα για χρόνια. Το 2015 η εφημερίδα Πολίτης δημοσίευσε τη λίστα της Τράπεζας Κύπρου με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) βουλευτών, συνολικής αξίας 35 εκ. ευρώ. Ακολούθως, το 2019 το πόρισμα για τον Συνεργατισμό κατέδειξε άλλα 1.194 ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (γνωστών ως ΠΕΠ), συνολικής αξίας 153 εκ. ευρώ περίπου.

Ατέρμονες συζητήσεις χωρίς ουσία ή μάλλον για ακόμη μια φορά συγκάλυψη γεγονότων και όχι παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Επιστολές και λίστες καταλόγων ΠΕΠ με ΜΕΔ που πηγαινοέρχονται για μήνες μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Βουλής των Αντιπροσώπων – συνεδρίες κοινοβουλευτικών επιτροπών – εξελίξεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν έμπνευση για σεναριογράφους έργων κωμωδίας.

Κι όμως το θέμα είναι πολύ απλό. Oι εκπρόσωποι του λαού που ψηφίζουν νομοθεσίες για ΜΕΔ πρέπει ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ να αποδεχθούν δημοσιοποίηση στοιχείων τους με ΜΕΔ για σκοπούς διαφάνειας σε ότι αφορά τη σύγκρουση συμφέροντος. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σύγκρουσης συμφέροντος, επιβάλλεται να αυτό-εξαιρεθούν από διαδικασίες, περιλαμβανομένης και ψήφισης νομοθεσιών που σχετίζονται με το θέμα.

Μια απλή εισήγηση είναι να ετοιμαστούν από τις εμπορικές τράπεζες κατάλογοι με συγκεκριμένα στοιχεία (όνομα, ύψος δανείου, μέγεθος ΜΕΔ) και να δοθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και να δημοσιοποιηθούν. Το επιχείρημα που προβάλλεται από μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι πρέπει να αποδειχθεί ότι έτυχαν διαφορετικής μεταχείρισης από κοινούς θνητούς δεν έχει καμία σχέση με το υπό αναφορά θέμα.

To πρώτο ερώτημα είναι: Γιατί να έχουν ΜΕΔ τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα έξι χρόνια μετά την κρίση; Η αναδιάρθρωση θα έπρεπε να είχε γίνει εντός ενός έτους μετά την κρίση. Σε περίπτωση που κάποιος αδυνατεί να πληρώσει, θα έπρεπε να παραδώσει τις εξασφαλίσεις στην τράπεζα. Οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση κινεί υποψίες και δημιουργεί την πεποίθηση ότι απλά επιδιώκεται διαιώνιση του θέματος και συγκάλυψη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 2013 και μετά, έχουν μπει αρκετοί νομοθετικοί σκόπελοι στη Βουλή που λειτούργησαν προς όφελος των κακοπληρωτών.

Εάν βουλευτές έτυχαν «ειδικής» μεταχείρισης είναι πρόσθετο θέμα, πιο περίπλοκο και πιο χρονοβόρο για να αναλυθεί και να διαπιστωθεί. Πιθανή ειδική μεταχείριση σε επιτόκια δανείων, εκτιμήσεις ακινήτων, και διαγραφές δανείων (μεταξύ άλλων παραμέτρων), που ενδεχομένως να σχετίζονται με αξιόποινες πράξεις, θα πρέπει, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ με τη δημοσιοποίηση των απλών στοιχείων ΜΕΔ των ΠΕΔ, να διερευνηθεί. Εάν η Βουλή ζητά διαφάνεια σε αυτό το θέμα, θα μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια ειδικών (όχι της Κεντρικής Τράπεζας που ενδεχόμενα να κωλύεται) για να μελετήσουν σε βάθος συγκεκριμένο αριθμό υποθέσεων, που εκ πρώτης όψεως κινούν υποψία για ευνοϊκή μεταχείριση. Η διαδικασία να προωθηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή απαρτιζόμενη από άτομα εγνωσμένου κύρους και τα ευρήματα να δοθούν στη δημοσιότητα.

Συγκρούεται η πιο πάνω διαδικασία με τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα; Όχι, διότι η προτεινόμενη διαδικασία είναι εθελοντική – στοχεύει σε αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της σύγκρουσης συμφέροντος ΠΕΠ που πολλές φορές ίσως να συνδέεται με διαφθορά. Ιδιαίτερα σε σχέση με τους ΠΕΠ ο πήχης σε ότι αφορά διαφάνεια και σύγκρουση συμφερόντων θα πρέπει να μπει πολύ υψηλά.

Όλα αυτά σε μια άλλη χώρα με κοινωνική ευαισθησία και διαφάνεια – στην Άλλη Κύπρο.

Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος

Θεματική Επιτροπή Εσωτερικής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X