Κορωνοϊός: Με την κινητοποίηση του καλύτερου εαυτού μας θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αυτή πρόκληση, ως κράτος, ως κοινωνία και ως υπεύθυνοι πολίτες.

Μετά το προχθεσινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχουν συμπατριώτες μας που κρίνουν ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί. 

Το «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» δεν πρόκειται να σχολιάσει τη συγκεκριμένη κριτική. Τώρα είναι η ώρα της ενότητας, για το καλό του τόπου μας. Η κάθε κριτική μπορεί να περιμένει.

Έχει δημιουργηθεί μια ομάδα με πολύ καλούς επιστήμονες για διαχείριση της κρίσης. Προτρέπουμε την κυβέρνηση να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις της ομάδας αυτής. Θα πρέπει να προστεθούν και άλλοι ειδικοί στην ομάδα κρίσης, ενδεχομένως και  καθηγητές από το εξωτερικό. Οι συστάσεις και εισηγήσεις τους πρέπει να εφαρμόζονται, χωρίς φόβο για πολιτικό κόστος και χωρίς εκπτώσεις για την διατήρηση ψήφων.

Έρχονται ώρες δύσκολες και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων συνανθρώπων μας. Θα έχουμε πολλά θύματα, εάν δεν παρθούν αυστηρότατα μέτρα, σήμερα.

Αγαπητοί κυβερνώντες, πάρτε αμέσως μέτρα γιατί οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες! Κλείστε αεροδρόμια και λιμάνια, κλείστε τα κέντρα διασκέδασης, τα καφέ και τους χώρους συνωστισμού. Για δύο, τρεις εβδομάδες ή και περισσότερες εάν χρειαστεί. Δημιουργείστε, μετά από σωστό έλεγχο, χωριά φρούρια για τις ευάλωτες ομάδες. Παροτρύνετε τους εργοδότες να προσφέρουν δυνατότητα εργασίας από από το σπίτι για όσους χρειάζεται. Λάβετε ουσιαστικά οικονομικά μέτρα για ενίσχυση της οικονομίας και ιδιαίτερα για όσους επηρεάζονται άμεσα.

Προστατεύσετε τους γιατρούς και όλο το προσωπικό υγείας για να δουλεύει σε υποφερτές συνθήκες. Προετοιμάστε από τώρα τους προχωρημένους φοιτητές των ιατρικών και νοσηλευτικών σχολών του τόπου ως έκτακτο ιατρικό προσωπικό για τις ώρες ίσως μεγαλύτερης κρίσης, ώστε να αντέξει το σύστημα.

Ενισχύστε τις υπηρεσίες επικοινωνίας με το κοινό, 1420 και 1450, με άλλα άτομα που μπορούν με λίγα μαθήματα και βασική εκπαίδευση να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις. Λέμε ότι οι υπηρεσίες αυτές βομβαρδίζονται καθημερινά με πολλές «άσχετες» ερωτήσεις. Όμως οι συνθήκες που ζούμε είναι πρωτόγνωρες, ο καθένας στην απελπισία του ψάχνει μία διέξοδο βοήθειας.

Όλοι μας περιμένουμε οι κανονισμοί να τηρούνται με αυστηρότητα. Το κράτος οφείλει να είναι αυστηρό επιβάλλοντας ποινές σε όσους πολίτες παραβιάζουν τους κανόνες γατί είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οποιαδήποτε παραβίαση αφορά έγκλημα εξ’ αμελείας.

Η δε εκκλησία πρέπει να εφαρμόσει επίσης αυστηρά τις συστάσεις του κράτους και να αναστείλει όλες τις ανοικτές στο κοινό εκκλησιαστικές ακολουθίες με τηλεοπτική/ραδιοφωνική μετάδοση.

Γονείς και κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστούμε για το κοινό καλό, σκεπτόμενοι ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παροτρύνοντας τους φοιτητές μας να παραμείνουν στο εξωτερικό για το διάστημα αυτό, διευκολύνοντας τους να απομονωθούν όπου και όσο χρειάζεται. 

Θα ήταν μεγάλη μας παράλειψη να μην εκφράσουμε την αγάπη μας και την απέραντη ευγνωμοσύνη μας προς τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους λειτουργούς αλλά και όσους εργάζονται αυτές τις μέρες για τη δημόσια υγεία, για τη ζωή όλων μας αλλά και για το μέλλον του τόπου μας.

Αυτήν την φορά, ας εκμεταλλευτούμε την κρίση για να νικήσουμε όχι μόνο τον ιό αλλά και τις φοβίες μας που μας κρατάνε πίσω. Ας βάλουμε τον πήχη ψηλά, ας θέσουμε ως στόχο να μη χάσουμε καμία ανθρώπινη ζωή. Ας αναλάβουμε ο καθένας από εμάς ατομική και κοινωνική ευθύνη. Μέσα από αυτή την τεράστια δυσκολία, ας γίνουμε όλοι λίγο καλύτεροι, λίγο σοφότεροι, λίγο πιο ανθρώπινοι.

Μόνο με την κινητοποίηση του καλύτερου μας εαυτού θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, ως κράτος, ως κοινωνία και ως υπεύθυνοι πολίτες.

X