Κορωνοϊός COVID-19
– 19 πράγματα για ενημέρωση!

Ελληνικά | Türkçe | English

 1. Οι κορωνοϊοί (CoV) είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως πιο σοβαρές ασθένειες.
 2. Ο κορωνοϊός COVID-19, είναι ένα νέο στέλεχος που δεν έχει εντοπιστεί προηγουμένως στον άνθρωπο.
 3. Η κύρια ανησυχία για τον COVID-19 είναι το γεγονός, ότι φαίνεται να είναι μεταδοτικός, όσο είναι και η κοινή γρίπη.
 4. Οι λοιμώξεις προκαλούν κυρίως ήπια συμπτώματα γρίπης όπως βήχα, πυρετό, μυϊκούς πόνους και δύσπνοια.
 5. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και σήψη που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
 6. Τα συμπτώματα εμφανίζονται γενικά έως και 14 ημέρες μετά από την έκθεση στον κορωνοϊό.
 7. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι και άτομα με σοβαρές χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση και η χρόνια αναπνευστική νόσος.
 8. Ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων από μολυσμένους ανθρώπους μέσω του φταρνίσματος, του βήχα και της εκπνοής.
 9. Η μετάδοση των ιών της αναπνευστικής οδού από άτομο σε άτομο συμβαίνει συχνότερα λόγω της στενής επαφής (σε απόσταση 2 μέτρων).
 10. Ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες (π.χ. τραπέζια, πόμολα) και αντικείμενα (π.χ. τηλέφωνα, πληκτρολόγια) για αρκετές ώρες.
 11. Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν την αποφυγή επαφής με ασθενείς καθώς και την αποφυγή επαφής με το πρόσωπο (τη μύτη, το στόμα και τα μάτια) με άπλυτα χέρια.
 12. Οι καλές πρακτικές υγιεινής περιλαμβάνουν το πλύσιμο των χεριών συχνά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό και απολύμανση των χεριών και επιφανειών με αλκοολούχα προϊόντα σε μορφή τζελ.
 13. Οι μάσκες προσώπου όταν χρησιμοποιούνται από όλους μπορούν να προφυλάξουν σε ένα βαθμό.
 14. Το ποσοστό θνησιμότητας υπολογίζεται στο 2% των μολυσμένων ανθρώπων.
 15. Μέχρι και τις 9 Μαρτίου, υπάρχουν περισσότερες από 100 χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερες από 110.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παγκοσμίως.
 16. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική θεραπεία για τον κορωνοϊό, COVID-19.
 17. Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι η ασθένεια στα παιδιά φαίνεται να είναι σχετικά σπάνια ή ήπια.
 18. Αποφεύγετε κλειστούς χώρους ή χώρους όπου συνωστίζονται πολλά άτομα.
 19. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή στενής επαφής με άτομο που έχει ταυτοποιηθεί με κορωνοϊό, COVID-19 ή αν έχετε πρόσφατα ταξιδέψει από περιοχή με εκτεταμένη εξάπλωση του COVID-19, καλέστε την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας του Υπουργείου Υγείας: 1420.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του: Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

X