«Κοινό Κυπρίων» για την ηλιακή ενέργεια – Πρόταση Κ. Χριστοφίδη για ενεργειακή αυτονομία μέσω ΑΠΕ

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Πολίτης”

Θα μπορούσε η Κύπρος να καταστεί ενεργειακά αυτόνομη εκμεταλλευόμενη τον ήλιο; Ο καθηγητής, τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, υποστηρίζει ότι το εγχείρημα είναι εφικτό και άμεσα πραγματοποιήσιμο.

Σε μία εποχή κατά την οποία τα ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξαντλούνται, καθώς χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν από αναερόβια αποσύνθεση νεκρών θαμμένων οργανισμών, η ηλικία των οποίων κυμαίνεται από μερικά εκατομμύρια μέχρι 650 εκατομμύρια χρόνια και σε μία, ταυτόχρονα, εποχή κατά την οποία ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου, λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκάλεσε η χρήση ορυκτών καυσίμων, οι ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ, αλλά και σύγχρονων, αναπτυγμένων και ενεργειακά πρωτοπόρων χωρών, τα δεδομένα αλλάζουν ριζικά.

Δανία, Γερμανία, Ισραήλ, αλλά και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέβλεψαν από νωρίς, άλλοι ότι ο ορυκτός πλούτος σύντομα θα είναι δυσεύρετος και άλλοι ότι μας διαλύει και επικεντρώθηκαν για το ενεργειακό μέλλον, επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο ήλιος, πάρα πολύ σύντομα θα αποτελεί βασική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, μετατρέποντας τις χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια σε ενεργειακούς παίχτες. Αν βέβαια το αντιληφθούν έγκαιρα, επικεντρωθούν οι πολιτικές στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και κυρίως, αν καταφέρουν οι ηγεσίες να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες των μεγάλων συμφερόντων που φρενάρουν τη γρήγορη μετεξέλιξη της ενεργειακής πολιτικής. Το τελευταίο «αν», είναι το πλέον σημαντικό, γιατί η ενεργειακή μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι όσο δύσκολη φαντάζει και απόδειξη αυτού είναι ότι αρκετές χώρες βρίσκονται ήδη εκεί.

Κύπρος πράσινη πολιτεία

Η χώρα μας, πλεονεκτεί περισσότερο από κάθε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ σε ηλιοφάνεια. Παρ’ όλα αυτά, έχει χαμηλές επιδόσεις στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ευρωπαϊκή κλίμακα, επιλέγοντας αντί επένδυσης στον ήλιο, επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων σε φυσικό αέριο και, μάλιστα, ούτε καν το δικό μας.

Πόσο δύσκολο θα ήταν η Κύπρος να καθίστατο ενεργειακά αυτόνομη αποκλειστικά και μόνο εκμεταλλευόμενη τον ήλιο; Ο καθηγητής, τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, υποστηρίζει ότι το εγχείρημα είναι εφικτό και άμεσα πραγματοποιήσιμο.

Μιλώντας στον «Π», εξήγησε ότι πέραν των τεχνικών θεμάτων, υπάρχουν δύο προαπαιτήσεις. Η μία αφορά στην παραχώρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο ενός προγράμματος πράσινης ανάπτυξης, χαλίτικης γης περίπου 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων για την εγκατάσταση 200 MW φωτοβολταϊκών. Και η δεύτερη, στη δημιουργία ενός τρόπον τινά συνεταιρισμού Κυπρίων, για να θυμηθούμε και το αρχαίο «Κοινό Κυπρίων», οι οποίοι (Κύπριοι πολίτες) θα είναι όλοι συμμέτοχοι στην κοινωνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο.

Το κόστος

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, το κόστος των 2000 MW φωτοβολταϊκών και του συστήματος ηλεκτρικής αποθήκευσης, το οποίο θα εξασφαλίζει αυτόνομη και πλήρη ηλεκτρική ενέργεια κατά 100%, είναι περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΑΗΚ θέλει περίπου 1000 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, σε κανονικές εποχές, για αγορά καυσίμων. Μέσα σε λίγα χρόνια, πέντε ή έξι, υποστηρίζει ο κ. Χριστοφίδης, θα εξοικονομηθεί ποσό από την εισαγωγή καυσίμων, ενώ θα μειωθεί δραστικά και η τιμή της κιλοβατώρας.

Τρεις χιλιάδες έκαστος

Ποιος όμως θα επωμιστεί το κόστος δημιουργίας και διαχείρισης της πράσινης αυτής επένδυσης; Κυριολεκτικά, ο κάθε ένας Κύπριος πολίτης ξεχωριστά, αφού σύμφωνα με την πρόταση του τέως Πρύτανη, προαπαιτείται η δημιουργία μίας κοινωνικής εταιρείας, η οποία θα υποχρεώνει τον κάθε Κύπριο, ανεξαρτήτου ηλικίας, να συμμετάσχει με την αγορά μίας μετοχής στην τιμή των τριών χιλιάδων ευρώ. Το αντάλλαγμα θα είναι ότι ο κάθε πολίτης θα είναι κάτοχος περιουσιακής αξίας, η οποία θα του αποδίδει μετά την απόσβεση σε πέντε με έξι χρόνια, γύρω στα 500 ευρώ τον χρόνο, για περίπου 20 χρόνια. Οι τιμές του ρεύματος θα μειωθούν δραστικά, όπως και όλης της υπόλοιπης οικονομικής αλυσίδας, θα ανοίξουν νέοι δρόμοι ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα ηλεκτρικές συγκοινωνίες και τα οφέλη σε κοινωνικό επίπεδο θα είναι πολλαπλά.

Επιστημονική φαντασία;

Η πρόταση του δρ Κωνσταντίνου Χριστοφίδη φαντάζει για πολλούς με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ίσως γιατί δεν είμαστε συνηθισμένοι στις απότομες αλλαγές, γρήγορα και με δραστικές αποφάσεις. Στην πρώτη ανάγνωση προβληματίζει και η καταβολή του αντίτιμου των τριών χιλιάδων ευρώ. Ιδιαιτέρως αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι μία συνεισφορά την οποία όλοι οι Κύπριοι ανεξαρτήτως ηλικίας θα πρέπει να κάνουν, συμμετέχοντας παράλληλα ως μέτοχοι στην «πράσινη εταιρεία». Ασφαλώς, το αντίτιμο αυτό θα διδόταν στην περίπτωση που εφαρμοζόταν η πρόταση με τη μορφή δόσεων, ή μέσω των λογαριασμών μέχρι την αποπληρωμή. Από την άλλη, όσοι Κύπριοι προχωρούν ατομικά σήμερα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σπίτια τους, συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 4000 ευρώ για την εγκατάσταση.

Θα μπορούσε, όμως, αν τρομάζει το μεγαλεπίβολο, το απότομο, το δαπανηρό ή το καινούριο, η πρόταση αυτή να αποτελέσει τη βάση για μικρότερης κλίμακας συνεταιρισμούς σε κοινότητες, χωριά, δήμους, επαρχίες, γειτονιές. Κάτι τέτοιο θα ήταν άμεσα υλοποιήσιμο και χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

Τα μεγάλα συμφέροντα

Οι πιο υποψιασμένοι θα σκέφτονται ασφαλώς ότι η ενεργειακή μετάβαση από τις συμβατικές μορφές ενέργειας στις ανανεώσιμες δεν εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, αντιθέτως τα πλήττει. Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, εταιρείες εξόρυξης φυσικού αερίου, δημιουργίας τερματικών, σταθμών, διακρατικές και όχι μόνο συμφωνίες διαχείρισης, διανομής, εμπορίας φυσικού αερίου, θα πρέπει να ακυρωθούν. Και ασφαλώς, η ΑΗΚ με όλες τις θέσεις εργασίας της, θα πρέπει να περιορίσει τη δράση της. Κάπου εδώ, αντιλαμβάνεται, πλέον, ο καθένας το δύσκολο του εγχειρήματος, το οποίο παραπέμπει σε αυτό που η Κύπρος δεν διαθέτει ακόμα, δηλαδή όραμα και φαντασία στην εξουσία.

Το νησί της Δανίας

Πάντως, η πρόταση του κ. Χριστοφίδη δεν είναι μακριά από πρακτικές που εφάρμοσαν άλλες χώρες. Η Δανία, για παράδειγμα, είναι μiα χώρα που τόλμησε να πάει κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα. Δεν αποζητά πλέον πηγές φυσικού αερίου ή πετρελαίου και στρέφεται στην εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σήμερα, σχεδόν το 50% της ενεργειακής της κάλυψης προέρχεται από την αιολική ενέργεια και αυτή τη στιγμή είναι προς κατασκευή ένα ολόκληρο νησί ανανεώσιμων πηγών, κυριολεκτικά στη μέση της Βόρειας Θάλασσας. Θα παράγει και θα αποθηκεύει αρκετή πράσινη ενέργεια για να τροφοδοτήσει τρία εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Η δημιουργία του νησιού σηματοδοτεί την επιτάχυνση του σκανδιναβικού κράτους στη μετάβαση του σε ένα δίκτυο ανανεώσιμων πηγών. Αρχικά, θα έχει έκταση 120.000 τετραγωνικά μέτρα  ή μέγεθος 18 γηπέδων ποδοσφαίρου. Το νησί θα συνδέεται με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες που θα παρέχουν ισχύ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Και στο Άμπου Ντάμπι

Σχεδιασμένο να λειτουργεί μόνο με ηλιακή ενέργεια είναι και το πρότζεκτ της πράσινης πόλης Masdar City στο Άμπου Ντάμπι.

Θα διαθέτει ηλιακό σύστημα παραγωγής ενέργειας και φωτοβολταϊκά τα οποία θα συντελούν στην παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας της πόλης, η οποία είναι προσεκτικά διαμορφωμένη σε ύψος για να φιλοξενεί όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, χωρίς όμως να χρειάζεται να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα για τη διακίνησή τους.

Η Masdar City δημιουργείται περισσότερο λόγω της συνειδητοποίησης ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελεί φυσικό πλούτο που εξαντλείται και στοχεύει στο να πρωτοπορήσει στην περιοχή, ανοίγοντας νέους δρόμους στις ενεργειακές επιχειρήσεις, οι οποίοι θα προσφέρουν στο μέλλον τεχνογνωσία, εμπειρία και γνώση.

Πρωτοπόρα σε ΑΠΕ

Αξιοθαύμαστες επιδόσεις σε χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει και η Γερμανία. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, πάνω από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Γερμανία προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, σημειώνοντας αύξηση από το 2019.

Η υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημειώθηκε από την από αιολική ενέργεια (+12,9%). Η αιολική ενέργεια ήταν επίσης η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τα νοικοκυριά.

Σε μία χώρα χωρίς ιδιαίτερη ηλιοφάνεια, παρουσιάζεται αύξηση και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε αύξηση κατά 9,9% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, ενώ αντίθετα, η ηλεκτρική ενέργεια από συμβατικές πηγές ενέργειας μειώθηκε κατά 22,6% και η τροφοδοσία ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα ήταν σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους (-37,8%).

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X