Η Τοποθέτησή μου για τη Φορολογική Μεταρρύθμιση

Ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου για αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος στις 39,500 ευρώ είναι χωρίς οικονομική λογική και στόχευση και χωρίς αντιστάθμισμα.

  1. Η σημερινή κατάσταση

Το σημερινό φορολογικό σύστημα της Κύπρου έχει θετικά στοιχεία, κυρίως τους σχετικά χαμηλούς συντελεστές για κέρδη επιχειρήσεων και μισθούς. Είναι όμως είναι περίπλοκο και μη στοχευμένο σύστημα.

Οποιαδήποτε φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση και ειδικότερα την αύξηση των επιτοκίων για κυβερνητικό δανεισμό, ιδιαίτερα των χωρών που θεωρούνται ευάλωτες. Στην Ε.Ε. ευάλωτες θεωρούνται οι χώρες του νότου περιλαμβανομένου και της Κύπρου. Το παράδειγμα του Η.Β. (Liz Truss) δείχνει τις δυσμενείς επιπτώσεις εξαγγελιών για μείωση φορολογιών χωρίς αντιστάθμισμα στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες.

Η χθεσινή πρόταση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος στις 39,500 ευρώ είναι χωρίς οικονομική λογική και στόχευση και χωρίς αντιστάθμισμα.

  1. Η πρότασή μου

Πιστεύω στη διατήρηση του αφορολόγητου εισοδήματος στις 19,500 ευρώ. Είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Προτείνω, όμως, την αύξηση του περιθωρίου για τον συντελεστή 20% από 28,000 ευρώ που είναι σήμερα στις 35,000 ευρώ. Ανάλογες αυξήσεις να γίνουν και για τις επόμενες φορολογικές κλίμακες. Με αυτό τον τρόπο ευνοούμε τους εργαζόμενους και κυρίως της μεσαίας τάξης.

Ταυτόχρονα, ευνοούμε την αύξηση του συντελεστή για εταιρικό φόρο από 12,5% στο 15%, για να συνάδει με την πρόσφατη διεθνή συμφωνία. Ως αντιστάθμισμα κατάργηση του ειδικού φόρου στη λογιζόμενη διανομή μερισμάτων (70% των κερδών), απλοποίηση και καλύτερη στόχευση των φορολογικών κινήτρων μετά από διάλογο. Τα κίνητρα να επικεντρωθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), εξοικονόμηση ενέργειας, προώθηση της καινοτομίας, συνεργασίες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις, κοινοπραξίες μεταξύ Ε/κ και Τ/κ και τέλος ξένες επενδύσεις με φυσική παρουσία στην Κύπρο.

Γενικά η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι κοστολογημένη και δημοσιονομικά ουδέτερη.

 

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X