Η πρόσβαση σε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι πολυτέλεια

Είναι γνωστό ότι για τα λάθη, τις παραλείψεις και την ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνώντων πληρώνουν πάντα οι πολίτες. Ο λαός μας έχει πληρώσει πολλές φορές για πολύ μεγάλα λάθη τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν αναμενόμενη, μιας και η επανεκκίνηση της διεθνούς οικονομίας και οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ αύξησαν την τιμή του πετρελαίου, με αποτέλεσμα η ΑΗΚ να αυξήσει την τιμή της κιλοβατώρας. Είναι όμως υπερβολικά αυξημένη η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και δεν δικαιολογείται από αυτήν και μόνο την αύξηση.  

Το ερώτημα που τίθεται είναι: γιατί η ΑΗΚ εξαρτάται ακόμη από τα πετρελαιοειδή; Γιατί δεν μεταβαίνει σε μία πράσινη ενέργεια, την οποία θα εξασφαλίσει από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ); Γιατί επιμένει να αγνοεί τις προειδοποιητικές οδηγίες της ΕΕ και επιμένει να ρυπαίνει, φορτώνοντας και με πρόστιμα τους καταναλωτές;

Το “Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος” τοποθετήθηκε πολλές φορές για τις ποικίλες διαστάσεις του θέματος. Βλέπουμε τα κόμματα να προσπαθούν το ένα μετά το άλλο να αποκτήσουν την αποκλειστικότητα του ρόλου του «σωτήρα» μπροστά στην επέλαση της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που «τρομοκρατεί» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όλα αυτά είναι βέβαια αποτέλεσμα λανθασμένων στρατηγικών και χειρισμών που οφείλονται, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα:

  1. Στις διαχρονικά λανθασμένες ενεργειακές πολιτικές των κυβερνώντων
  2. Στη μη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (μονοπώλιο)
  3. Στην παρεμπόδιση με έμμεσους τρόπους της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τόπο
  4. Στις σκανδαλώδεις αγορές ηλεκτρισμού από ΑΠΕ σε υπέρογκες τιμές

Σήμερα, αφήνεται στους Κύπριους πολίτες η εντύπωση ότι η έλευση του φυσικού αερίου θα μειώσει τις τιμές της κιλοβατώρας. Αυτές οι μη ρεαλιστικές αναλύσεις είναι εντελώς αντιεπιστημονικές και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Η μόνη προοπτική για ουσιαστική μείωση της τιμής της κιλοβατώρας είναι η βαθιά δομική εισχώρηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τόπο. Η τιμή της κιλοβατώρας από φωτοβολταϊκά, συμπεριλαμβανομένου του κόστους αποθήκευσης ενέργειας, είναι στο 60% της τιμής της κιλοβατώρας που παράγεται από φυσικό αέριο. Αυτό καθιστά ξεκάθαρο ότι δεν είναι οι επιστημονικές αλήθειες που αποτελούν προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης.  

Αναγνωρίζουμε, βέβαια, ότι το φυσικό αέριο θα έχει ενδιάμεσο και υποστηρικτικό ρόλο να διαδραματίσει μεσοπρόθεσμα μέχρι να επιτύχουμε την πλήρη απανθρακοποίηση του ενεργειακού μας συστήματος.

Οι θέσεις του «Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος» για τις κοινωνικές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να αποτελέσουν οδηγό πράσινης ανάπτυξης, όπως γίνεται και στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, και να μας οδηγήσουν επιτέλους σε τιμές ηλεκτρικού ρεύματος υποφερτές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και με πλεονεκτήματα για την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων.

Επί του παρόντος είναι επιβεβλημένο να βοηθηθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως επίσης και οι πολύτεκνες οικογένειες, π.χ. μέσω χαμηλότοκων δανείων για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα ή σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. H πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια είναι σήμερα αγαθό πρώτης ανάγκης.  

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X