Η εκκωφαντική σιωπή για την Ουκρανία

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Φιλελεύθερος

Αυτό που συντελείται σήμερα στην Ουκρανία είναι ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Καταστρέφεται μια ολόκληρη χώρα, ένας ολόκληρος λαός, ένας ολόκληρος πολιτισμός!

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι κάθε δευτερόλεπτο ένα παιδί προσφυγοποιείται, ήδη 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει πρόσφυγες, πόλεις και βιομηχανίες βομβαρδίζονται ανηλεώς και καταστρέφονται με κύριο, βέβαια, στόχο τη συντριβή του βιοτικού επιπέδου ενός ολόκληρου λαού. Μια τεράστια γεωργική γη, ο σιτοβολώνας της Ευρώπης, σπέρνεται με βόμβες. Πόλεις και κτήρια που άντεξαν δύο παγκόσμιους πολέμους σήμερα ισοπεδώνονται. Σχολεία, πανεπιστήμια, όπερες, θέατρα, μουσεία βομβαρδίζονται. Τα ανθρώπινα θύματα του πολέμου πολλαπλασιάζονται καθημερινά. 

Για μας τους Κύπριους όλα αυτά δεν είναι καινούρια. Τα έχουμε ζήσει. Είναι όμως ενδιαφέρον και σκανδαλώδες το γεγονός ότι όλοι αυτοί που «παλεύουν» για την ειρήνη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν βρήκαν ακόμη τίποτα να πουν για αυτήν την βιβλική καταστροφή. Θα πρεπε να ντρέπονται – αν είναι ικανοί να νιώσουν το αίσθημα της ντροπής!

Πολιτικοί και πολιτικάντηδες που σε άλλες περιπτώσεις είναι στα ΜΚΔ και στα ΜΜΕ συνεχώς, απουσιάζουν και σφυρίζουν αδιάφορα. 

Πρέσβεις βγαίνουν στα κανάλια και εξευτελίζουν ένα ολάκερο λαό, μας κουνάνε το δάκτυλο και μας απειλούν λες και απευθύνονται σε αποικία τους. Υπουργοί εξωτερικών, νυν και πρώην, δεν ένιωσαν την ανάγκη να απαντήσουν και να τους βάλουν στην θέση τους.

Εάν αυτό που είπε ο κ. Λαβρόφ πριν λίγες μέρες το έλεγε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, τα κόμματα θα καλούσαν διαδηλώσεις έξω από την «πρεσβεία του θανάτου». Τώρα έκαναν πως δεν άκουσαν τίποτα. Αυτή η συμπόρευση παπάδων, ακροδεξιών και προοδευτικοφανών δεν είναι περίεργη. Εύκολο να την αντιληφθεί κανείς…     

Ξαφνικά έχασαν τη φωνή τους υποψήφιοι πρόεδροι, προσδοκώντας σε κομματικές (και άλλες) υποστηρίξεις. Πρώην υπουργοί αδυνατούν να αρθρώσουν μια κουβέντα για το έγκλημα, ενώ όταν αναγκάζονται να το κάνουν  μιλάνε προσχηματικά και αμήχανα. Σύντομα, βέβαια, εξαφανίζονται για να μην κακοκαρδίσουν τους χρηματοδότες τους. Ανώτατοι αξιωματούχοι του κράτους απουσιάζουν εκκωφαντικά. Κόμματα σωπαίνουν μπροστά στην τραγωδία. Η διανόηση και ο καλλιτεχνικός κόσμος της Κύπρου εν πολλοίς σιωπούν. Υπάρχουν τιμητικές εξαιρέσεις, βέβαια, αλλά δεν δίνουν αυτές τον τόνο. Ηθοποιοί μένουν άφωνοι αντικρύζοντας τα ερείπια του θεάτρου της Μαριούπολης. Ζωγράφοι που κάθε τόσο δικαίως υπεραμύνονται του δικαιώματός τους να ζωγραφίζουν ό,τι θέλουν και όπως θέλουν έχασαν, τώρα, τα πινέλα τους.

Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό πόσο διαπλεκόμενο είναι το πολιτικο-οικονομικό μας σύστημα με τον ρωσικό παράγοντα. Εμείς στο «Νέο Κύμα» παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές μας: σταθερά αταλάντευτοι με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Αναγνωρίζουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην οικονομία μας και πρέπει οπωσδήποτε να τις ελαχιστοποιήσουμε. Η κρίση αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μειώσουμε την εξάρτηση της οικονομίας μας από τη ρωσική. Να χτίσουμε, δηλαδή, βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με τρόπο που δεν θα εξαρτάται από τις διαθέσεις Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρήσεων, αλλά που θα αξιοποιεί το ταλέντο των ανθρώπων μας σε μια οικονομία γνώσης. Οι Ρώσοι επενδυτές (με ή χωρίς εισαγωγικά) ήταν η εύκολη λύση. Τώρα που “τελειώνουν” πρέπει να σκεφτούμε εναλλακτικά. Ποιος, όμως, θα το κάνει; Αυτοί που ήταν στη δούλεψή τους; Χρειαζόμαστε πολιτικούς με ακεραιότητα, αίσθηση γεωπολιτικής ταυτότητας και φαντασία. Ως Κύπριοι, είμαστε – οφείλουμε να είμαστε – ευαίσθητοι σε θέματα εισβολής και εθνικής κυριαρχίας. Η συμπαράταξή μας με τους Ευρωπαίους συμμάχους πρέπει να είναι αταλάντευτη. Στις 24 Φεβρουαρίου ο κόσμος άλλαξε. Οφείλουμε να είμαστε στη σωστή μεριά της Ιστορίας. 

*Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είναι Καθηγητής Φυσικής, τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και Γενικός Συντονιστής του «Νέο Κύμα || Volt Cyprus – Η Άλλη Κύπρος».

New Wave News

Ενημερωθείτε πρώτοι για τις εξελίξεις και την πορεία του κινήματος!

* Με την αποστολή του email σας αποδέχεστε την επεξεργασία του για σκοπούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα νέα του Κινήματος. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας ανα πάσα στιγμή. Τα στοιχεία σας τυγχάνουν χειρισμού στη βάση της Πολιτικής Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων του Κινήματος.

Νέο Κύμα - Volt Cyprus
X