Επίσκεψη του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, υποψήφιου Προέδρου της ΚΔ, και της Ιωάννας Αχιλλέως, μέλος του 77μελούς Συμβουλίου του «Νέο Κύμα», στη ΔΕΑ

Παραμονή την τουρκικής εισβολής, επισκεφθήκαμε το γραφείο του Πρέσβη Λεωνίδα Παντελίδη, εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ).

Είχαμε μια πλήρη ενημέρωση και μια εξαιρετική συζήτηση τόσο με τον κ. Πρέσβη όσο και με τον κ. Φώτη Ανδρονίκου, Συντονιστή Ερευνών. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι η ΔΕΑ χρησιμοποιεί πλέον τις τελευταίες μεθόδους σύγχρονης τεχνολογίας για την εξεύρεση και ταυτοποίηση των αγνοουμένων της Κύπρου. Η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια τόσο σε επίπεδο οργάνωσης όσο και σε επίπεδο διερεύνησης είναι αξιοπρόσεκτη. Έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα 735 Ε/κ και 292 Τ/κ αγνοούμενοι. Παραμένουν ακόμη 775 Ε/κ και 200 Τ/κ.

Η πολιτική μας για το θέμα των αγνοουμένων βασίζεται σε δύο άξονες:

  1. Τον σεβασμό του ανθρώπινου δικαιώματος των συγγενών όλων ανεξαιρέτως των αγνοουμένων, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, να πληροφορηθούν και να πειστούν πέραν πάσης αμφιβολίας για την τύχη των δικών τους.
  2. Τη νομική και ανθρωπιστική υποχρέωση της Τουρκίας να δώσει στοιχεία και πληροφορίες για την τύχη τους.

Τα δικαιώματα αυτά των συγγενών και οι συναφείς υποχρεώσεις της Τουρκίας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και έχουν αναγνωριστεί σε σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Δικαστήριο, τόσο στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας, όσο και σε άλλες υποθέσεις, έχει ξεκάθαρα αποφανθεί ότι η μεταχείριση που επιφυλάσσει η Τουρκία στους συγγενείς των αγνοουμένων είναι απάνθρωπη, με το να αρνείται δηλαδή να προβεί στις δέουσες ενέργειες για τη διακρίβωση και την αποκάλυψη της τύχης των αγνοουμένων, στερώντας έτσι από τους συγγενείς τις απαραίτητες πληροφορίες που θα έθεταν τέρμα στο δράμα που βιώνουν καθημερινά εδώ και δεκαετίες.

Η προσπάθεια για την εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για να τερματιστεί η αγωνία και ο πόνος που βιώνουν οι συγγενείς των αγνοούμενων αλλά και ολόκληρος ο λαός μας.  

X