Δίκτυο Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών

Είμαστε οι γυναίκες της Κύπρου, κάθε ηλικίας, κάθε επαγγελματικής κατηγορίας και τάξης. Είμαστε εργάτριες, βουλευτίνες, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, υπάλληλοι, επαγγελματίες, γιατρίνες, δικηγορίνες, μηχανικοί, δημοσιογράφοι, κομμώτριες, άνεργες, παντρεμένες, χωρισμένες, με συμβίο, με παιδιά ή χωρίς, Κύπριες και αλλοδαπές.

Η βία κατά των γυναικών έρχεται από παντού, την παράγει το πατριαρχικό μοντέλο εξουσίας, που καραδοκεί σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας μας. Βαρεθήκαμε να μας δέρνετε, βιάζετε, κακοποιείτε, σκοτώνετε. Απαιτούμε σεβασμό και παραδειγματική τιμωρία των δραστών!

Όλοι είστε συνένοχοι. Κράτος, Κοινωνία, Θεσμοί. Όλοι έχετε βάλει, έμμεσα ή άμεσα το λιθαράκι σας στην παραγωγή, στη συγκάλυψη και στην άρνηση προστασίας. Οι δολοφονίες γυναικών το 2019, δεν αφήνουν αμφιβολία, έχουν απογυμνώσει το σύστημα και φάνηκε περίτρανα ότι δεν υπάρχει καμία θεσμική προστασία!

Δημιουργήσαμε το Δίκτυο Ενάντια στην Βία κατά των Γυναικών, για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Παίρνουμε τη φωνή μας στα τοπικά και διεθνή Φόρα. Καταδικάζουμε, καταγγέλλουμε και απαιτούμε σεβασμό και προστασία. Ζητούμε άμεση χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και των Οδηγιών της Ε.Ε.

Ζητούμε την ποινικοποίηση της λεκτικής, της σωματικής, της ψυχικής και της οικονομικής βίας. Ζητούμε νομική αρωγή, δικαστική προστασία, αποζημιώσεις και υποστήριξη.

Απαιτούμε:

• Δημιουργία Ειδικής Μονάδας στο Γραφείο Ευημερίας ανά πόλη με ψυχολόγους, δημόσιους λειτουργούς και νομικούς για στήριξη, παρακολούθηση και συντονισμό με την Αστυνομία

• Προγράμματα απεγκλωβισμού θυμάτων απ’ το θύτη με άμεση παροχή από το Κράτος, κοινωνικής, ψυχολογικής και οικονομικής στήριξης για περίοδο τουλάχιστον ενός έτους

• Ένταξη σε πρόγραμμα προστασίας

• Ειδική Μονάδα σε κάθε αστυνομικό τμήμα στελεχωμένη από ειδικούς

• Στήριξη κάθε θύματος και κάθε μάρτυρα για παρουσία στα δικαστήρια

• Μόνιμη και περιοδική εκπαίδευση αστυνομικών σε θέματα έμφυλων σχέσεων από ειδικούς

• Εφαρμογή των Αρχών της έμφυλης ισότητας στα σχολεία, για τη δημιουργία κουλτούρας ενάντια στη βία και το σεξισμό

• Προγράμματα παραπομπής θυτών για αποθεραπεία με δικαστική απόφαση

• Εκπαίδευση και αξιοποίηση γυναικείων ΜΚΟ για εντοπισμό και ενθάρρυνση των θυμάτων, ώστε να καταγγέλουν και να ζητούν προστασία

• Εθνικός Μηχανισμός Ελέγχου και Αξιολόγησης των πολιτικών και των προγραμμάτων με δικαίωμα παρεμβάσεων, εισηγήσεων και δράσεων

• Υιοθέτηση συγκεκριμένου κοστολογημένου σχεδίου.

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου:

Από πότε οι γυναίκες θύματα ξυλοδαρμού, ίσως και βιασμού, στέλνονται από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ψυχιατρικά ιδρύματα δήθεν για την προστασία τους; Από τότε που η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε ότι η μόνη αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι η προστασία των Αρχών από τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη Σύμβαση να προστατεύσουν τα θύματα.
Δεν είναι η πρώτη φορά!

Θύμα ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της είχε παραπεμφθεί στην Ψυχιατρική Κλινική του Μακάριου όπου εγκλείστηκε για … να προστατευθεί από τον θύτη. Διότι οι αστυνομικές αρχές θεώρησαν ότι η προστασία τους από την ευθύνη να εντοπίσουν τον δράστη και να παρέχουν στήριξη στη γυναίκα θύμα και μάρτυρα καταγγελίας υπερείχε της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της γυναίκας που προσέφυγε στη δικαιοσύνη. “Μα εν ήταν καλά, έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει…” Ποιος άνθρωπος που έχει ξυλοφορτωθεί είναι ‘καλά’ ειδικά όταν ο δράστης που απειλεί να την σκοτώσει κυκλοφορεί ελεύθερος, όταν δεν της προσφέρεται καταφύγιο και νομική και ψυχολογική στήριξη; Ποιος άνθρωπος δεν θα ‘παρουσιάζει αυτοκτονικές τάσεις’ ενώπιον των Αρχών όταν το μόνο της καταφύγιο είναι να πείσει τις Αρχές για τον κίνδυνο που διατρέχει;
Από πότε γυναίκα θύμα βίας κλειδώνεται στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας για ΠΕΝΤΕ βράδια? Από τότε που οι Αρχές της Δημοκρατίας έκριναν ότι λόγω … covid θα πάρει πέντε (ΠΕΝΤΕ) μέρες για να στείλουν ιατροδικαστή να την εξετάσει. Από πότε η συμμόρφωση των Αρχών με τα πρωτόκολλα για covid υπερέχει της άμεσης προστασίας και στήριξης ενός διαλυμένου ανθρώπου για την οποία υπάρχει ιατρική ‘υποψία’ ότι είναι θύμα βιασμού; Από πότε ένας τρομαγμένος, σπασμένος άνθρωπος που μπορεί να έχει βιαστεί ΠΡΕΠΕΙ να μείνει άλουτη για ΠΕΝΤΕ βράδια στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας; Από τότε που οι Αστυνομικές Αρχές αποφάσισαν ότι η διατήρηση ενός σώματος ως τεκμηρίου ιατροδικαστικής εξέτασης υπερέχει του στυγνού θυσιασμού της αυτονομίας, αξιοπρέπειας, αισθήματος ασφάλειας και άμεσης πρόσβασης της γυναίκας που έχει αυτό το σώμα στη δικαιοσύνη.

Καταγγέλλουμε την υποκρισία σας. Καταγγέλλουμε την εγκληματική σας αδιαφορία. Καταγγέλλουμε τη στυγνή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων γυναικών θυμάτων βίας. Καταγγέλλουμε την άρνησή σας να συμμορφωθείτε με τις υποχρεώσεις σας που απορρέουν από την υπογραφή διεθνών συμβάσεων. Καταγγέλλουμε τον μισογυνισμό που τροφοδοτεί τη βραδύτητα και την ‘ευελιξία’ των έκνομων πρακτικών έκτακτης ανάγκης που επινοήσατε.

Ως Δίκτυο Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών καταγγέλλουμε τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για στυγνές παραβιάσεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών. ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ όσους θεσμούς και άτομα σας ξεπλένουν. ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ και ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ την εγκληματική σας ανεπάρκεια και καθιερωμένη αδιαφορία.

ΕΜΕΙΣ ΟΛΕΣ θα σταθούμε μπροστά σας!

X