3ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου

Το 3ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου (σε συντομογραφία Φεστιβάλ Α.Ε.Ι. 2020) θα πραγματοποιηθεί από τις 10 μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου 2020 στον χώρο του Περιβαλλοντικού Κέντρου Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας (Κ.Π.Ε.Ε.), που βρίσκεται εντός των δημοτικών ορίων του Δήμου Αγλαντζιάς, μεταξύ της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας στο Πλατύ και του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Αποτελεί μια πολιτιστική δράση του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Α.Ε.Ι. AUDIOVISUAL FORUM σε συνεργασία με το ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΩΝ, τον ΔΗΜΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ και την Εταιρεία παραγωγής ντοκιμαντέρ ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΦΙΛΜΣ.

Το φετινό Φεστιβάλ Α.Ε.Ι. 2020 στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου, το κοινωνικο-πολιτικό κίνημα “Νέο Κύμα – Η Άλλη Κύπρος”, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, η Εθνική Επιτροπή UNESCO Κύπρου, το Γραφείο του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη της ΕΕ στην Κύπρο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Πρεσβεία της Ελλάδας, η Αυστραλιανή Υπάτη Αρμοστεία, η Πρεσβεία της Ιταλίας και το ΡΙΚ ως χορηγός επικοινωνίας.

Το φετινό πρόγραμμα προβολών αποτελείται από 23  ντοκιμαντέρ από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αυστραλία, τη Χιλή, την Τσεχία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Πορτογαλία, το Λίβανο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία, την Ιαπωνία και το Ιράν. 

Το Φεστιβάλ Α.Ε.Ι. 2020 θα είναι το πρώτο υβριδικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Κύπρου: εκτός από τις προβολές των ντοκιμαντέρ στο Κ.Π.Ε.Ε., θα προβάλλονται παράλληλα και διαδικτυακά, μέσα από την πάτφόρμα https://watch.eventive.org/aei-filmfestival2020. Με τον τρόπο αυτό το Φεστιβάλ Α.Ε.Ι. 2020 αποκτά διεθνή διάσταση, καθώς παρέχει τη δυνατότητα σε όλους να το παρακολουθήσουν από οποιοδήποτε σημείο της γης βρίσκονται.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Α.Ε.Ι. 2020 έχει ως ακολούθως: 

Την Πέμπτη 10/9 στις 7:30 μ.μ. θα γίνει η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ με την παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, του Δημάρχου Αγλαντζιάς κ. Ανδρέα Κωνσταντίνου και άλλων επισήμων. Στο πλαίσιο της τελετής θα γίνει απονομή τιμητικού βραβείου στους οικείους της σκηνοθέτιδας / παραγωγού του ΡΙΚ κας. Μάρως Θεοδοσιάδου για τη συνολική της συνεισφορά στην καταγραφή της αρχαιολογίας και της ιστορίας της Κύπρου μέσα από τον κινηματογραφικό φακό. 

Αμέσως μετά την τελετή έναρξης θα ακολουθήσει μια σύντομη  παρουσίαση της ιστορίας του Τμήματος Δασών μέσα από οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό και η προβολή τριών  ντοκιμαντέρ παραγωγής του Τμήματος Δασών με θέματα που αφορούν την φυσική πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. 

Κατά τις επόμενες τρεις ημέρες του Φεστιβάλ, 11, 12 και 13 Σεπτεμβρίου οι προβολές ντοκιμαντέρ θα ξεκινούν από τις 6:00 μ.μ. και θα ολοκληρώνονται στις 11:00 μ.μ.  

Εκτός από τις προβολές θα έχουμε επίσης και τις πιο κάτω πολιτιστικές δράσεις:

Δύο θεματικές ξεναγήσεις. Η πρώτη ξενάγηση θα γίνει την Παρασκευή 11/9 και αφορά ξενάγηση σε πέντε γεωλογικά και πολιτιστικά σημεία του Γεωπάρκου Τροόδους με τη συνοδεία γεωλόγων λειτουργών του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης. Η δεύτερη ξενάγηση θα γίνει την Κυριακή 13/9 και αφορά ξενάγηση από αδειούχους ξεναγούς σε δύο αρχαιολογικά και δύο πολιτιστικά σημεία που ανήκουν στην Πολιτιστική Διαδρομή Αφροδίτη.    

Τρεις ενδιαφέρουσες φωτογραφικές εκθέσεις θα είναι ανοιχτές για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Η πρώτη ανήκει στον Mustafa Ongun, Τουρκοκύπριο καλλιτέχνη φωτογράφο, η δεύτερη στο Τμήμα Δασών με σπάνιες φωτογραφίες από το φωτογραφικό του αρχείο και η τρίτη  φωτογραφική έκθεση στο πρόγραμμα iLife Troodos με πανέμορφα τοπία από το Εθνικό Δάσος Τροόδους.

Το Σάββατο 12/9 μετά την προβολή του 20λεπτου ντοκιμαντέρ: “Πήγα, Είδα, Άκουσα” της Ελληνίδας σκηνοθέτιδας Μαίρης Μπούλη με θέμα την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στα Μουσεία, θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα: “Η προσβασιμότητα των ατόμων ΑμεΑ στα Κυπριακά Μουσεία”. Θα προσκληθούν εκπρόσωποι Συνδέσμων Αναπήρων και Έφοροι Μουσείων, για να συμμετάσχουν στη συζήτηση. Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό.

Επίσης κατά το σαββατοκύριακο 12 και 13/9 θα έχουμε τέσσερα βιωματικά εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά μεταξύ 6 και 12 ετών και αφορούν την αρχαιολογία, το περιβάλλον, την αγγειοπλαστική και την μουσική παράδοση. Τα εργαστήρια στηρίζουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζας Κύπρου και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Το φετινό Φεστιβαλ Α.Ε.Ι. δε θα μπορούσε βεβαίως να μην περιλαμβάνει και εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται στους επαγγελματίες του κινηματογράφου, όπως άλλωστε πράττει κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα το Σάββατο 12/9 θα έχουμε ένα master class με τον βετεράνο Ελλαδίτη σκηνοθέτη Δήμητρη Τράγγαλο με θέμα: “Το μοντάζ στο ντοκιμαντέρ”, μια παρουσίαση από τον Δρ. Στέλιο Στυλιανού, επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ “Δημιουργική Ευρώπη” στην Κύπρο σχετικά με τα χρηματοδοτικά προγράμματα του MEDIA και ένα κινηματογραφικό εργαστήριο με θέμα την τεχνική του pitching με τη διακεκριμένη Σλοβάκα σεναριογράφο και παραγωγό, Michaela Sabo. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου η κα Sabo εκτός από την παρουσίασή της θα έχει ημίωρες συναντήσεις με έξι σκηνοθέτες παραγωγούς που έχουν κάποιο οπτικοακουστικό έργο σε ανάπτυξη και που ενδιαφέρονται να την συμβουλευτούν.  

Γενικές πληροφορίες:

  • Η συμμετοχή στις προβολές και στα εργαστήρια είναι δωρεάν
  • Η τιμή συμμετοχής στις θεματικές ξεναγήσεις είναι 10 Ευρώ το άτομο. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται το κόστος ξενάγησης, μεταφοράς με λεωφορείο, μεσημεριανό φαγητό και ποτό
  • Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων
  • Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 50 άτομα
  • Θα τηρηθεί λίστα προτεραιότητας  

Θα λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας του κοινού από την πανδημία COVID-19, όπως αυτά προνοούνται από τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας.

X