Είμαστε όλοι μετανάστες

Της Ξένιας Οικονομίδου*


Οι μετανάστες είναι άνθρωποι δυνατοί. Ας φανταστούμε τον εαυτό μας στη θέση τους. Εμείς φανήκαμε πιο τυχεροί στη ζωή και έτυχε να γεννηθούμε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.

Όπως δείχνει περίτρανα η ζωή τα πάντα μπορούν να ανατραπούν και αύριο μπορεί να βρεθούμε εμείς στη θέση τους. Ποια θα θέλαμε να είναι η αντιμετώπιση του υπόλοιπου πλανήτη προς εμάς;

Κανένας άνθρωπος δεν εγκαταλείπει τον τόπο του και μάλιστα με τον απάνθρωπο και επικίνδυνο τρόπο που το κάνουν, εάν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Η μετανάστευση στις μέρες μας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τόσο μεμονωμένα ο καθένας – μέσα του και στο άμεσο περιβάλλον του – όσο και συλλογικά.

Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με την καταπολέμηση του συμπτώματος, που στην προκειμένη είναι η μετανάστευση, αλλά με τα αίτια που οδηγούν σ’ αυτό, με τους λόγους που αναγκάζουν κάποιον να εγκαταλείψει την οικογένεια και την πατρίδα του. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τη σκληρή πραγματικότητα, την έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ως ανθρωπότητα οφείλουμε να εργαστούμε για έναν ασφαλέστερο, ειρηνικότερο πλανήτη, που ευημερεί στην ολότητά του, ώστε να μην αναγκάζεται κανείς να ξεριζωθεί.

Μέχρι τότε, ας γιορτάσουμε την πολυπολιτισμικότητα και όλο τον πλούτο που μας προσφέρουν οι μετανάστες!

*Η Ξένια Οικονομίδου είναι Συντονίστρια Επικοινωνίας στο “Νέο Κύμα – Η Αλλη Κύπρος.

X